Depressie

De derde maandag van januari… staat bekend om de meest deprimerende dag van het jaar en daarom is er de aankomende dagen extra aandacht in de media voor ‘volksziekte’ nummer twee. Na hart- en vaatziekten komt… depressie.

Waarom horen we er dan zo weinig over. Komt het dan niet voor in je eigen familie of vriendenkring? Zeker wel, want 1 op de 5 zal ooit in zijn/haar leven te maken hebben met een depressie. Het taboe zit ons echter in de weg. “Mensen met een depressie gaan zelfs ondergronds”, beweert psychiater Bram Bakker. De openheid erover neemt niet toe. Op de werkvloer zijn deze mensen nog steeds een enorm taboe. Dat komt ook deels omdat mensen met een depressie dezelfde vooroordelen hebben als mensen die dat niet hebben: dat je zwak bent, gebrekkige discipline hebt, tekortschiet; dat het eigenlijk alleen maar aan jou ligt. Somberheid hoort net als vrolijkheid bij het leven. Het kan niet altijd maar ‘feest’ zijn. En soms is somberheid ook passend bij de levensfase of bij wat je allemaal meemaakt.

Maar als somberheid lang aanhoudt en je daardoor steeds meer moeite krijgt om plezier te ervaren, dan is het belangrijk om tijdig hulp in te schakelen of adviezen in te winnen. Bij de huisarts of bij een specialist. Hoe eerder, hoe beter. Juist daarom juich ik de initiatieven om depressie meer in de openheid te brengen toe.

Sorry, the comment form is closed at this time.